top of page

Dansstijlen

Indiase klassieke dans kent verschillende dansstijlen, die min of meer gebaseerd zijn op het boek de Nāṭyaśāstra, wat tussen 200 voor Christus en 100 na Christus is geschreven door wijsgeer Bharata Muni. Het boek bestaat uit 6000 shlokas (Oud- Indische poëtische strofes). Verder wordt er geschreven over theaterkunst: dans, theater en muziek. In de Nāṭyaśāstra kunnen we acteertechnieken terugvinden, maar ook hoe je een podium moet opbouwen, en optimaal gebruik kan maken van make-up en sieraden. Zelfs manieren om gevoelens goed over te brengen naar de kijker wordt uitgelegd in de Nāṭyaśāstra.
 

Bij alle Indiase klassieke dansenstijlen onderscheidt men 3 aspecten, namelijk: 

  • Nritta: Abstracte dansbewegingen;

  • Nritya: Uitbeelding van een verhaal met behulp van handgebaren;

  • Natya - dramatische weergave en mime. Dit kan op twee manieren van presenteren: natyadharmi (stilistische weergave) en lokadharmi (realistische weergave).

 

Bij Dansacademie Natraj kunt u terecht voor de Indiase klassieke tempeldansstijlen Odissi en Kathak.

Rajni
stock-photo-line-art-of-konark-wheel-odi

Odissi

 

Odissi wordt gekenmerkt door de vloeiende bewegingen van het bovenlichaam (zoals de golven van de oceaan aan de oevers van Puri) en de gratie in handgebaren (mudra’s) en polswerk (zwaaien van de handpalmen), afgewisseld met stevig voetenwerk (dit symboliseert de hartslag van Moeder Aarde).

Kathak

Kathak is één van de acht klassieke dansstijlen uit India en komt oorspronkelijk uit het Noorden van het land.

Kathak is afgeleid van het woord kathá wat in het Hindi ‘verhaal’ betekent. Kathak is dus een verhalende dansstijl die het mogelijk maakte voor Kathakars (verhalenvertellers), om religieuze en mythologische verhalen in de tempels te vertellen. 

Overige dansstijlen

Dansacademie Natraj biedt naast Odissi- en Kathakdanslessen ook Bollywood- en Indiase volksdanslessen aan. Voor meer informatie daarover kunt u het best even contact met ons opnemen.

bottom of page