Rajni Ghiraw
Rajni Shayanti Ghiraw, MSc, is geboren op 10 juli 1985 te Nederland en grootgebracht in hartje Den Haag. Van huis uit is zij een Bestuurskundige en werkzaam bij de overheid als HR-professional. Daarnaast is zij een Indiaas klassiek danser, danslerares en choreografe. Dansen is sinds kleinsaf haar grote passie.
Rajni heeft haar dans- en choreografieopleiding genoten in Nederland alswel India. Rajni is gespecialiseerd in de tempelstijlen Odissi naast Kathak en biedt variatie aan in haar danslessen door ook Bollywood- en Indiase volksdanslessen te onderwijzen. Eens in het jaar geeft zij een workshop Baithak ganadans (Surinaams-Hindoestaanse volksdans) voor de liefhebber.
Op vrij jonge leeftijd kwam ze in aanraking met Indiase klassieke dans. Ze startte haar eerste dansles dan ook bij Guru Chandrawatie Sukhai (†) toen ze 6 jaar oud was. Op 17-jarige leeftijd studeerde ze bij Guru Chandrawatie Sukhai af voor de Indiase klassieke tempeldansstijlen Odissi en Kathak. Ook is Rajni breed onderricht in diverse Indiase volksdansstijlen zoals de Garba (stokkendans), Bhavai (pottendans) en de Bhangra.
Al vrij snel merkte Rajni dat ze een grote liefde voelde voor Odissi. Op 18-jarige leeftijd vertrok zij in 2003 naar India om zich te verdiepen in Odissi bij de Guru van haar Guru, namelijk Guru Mayadhar Raut. Onder begeleiding van Guru Madhumita Raut studeerde zij in 2009 af voor Advanced Odissi aan de Mayadhar Raut School of Odissi dance in New Delhi, India. Dit combineerde zij met haar academische opleiding in Nederland.
Op latere leeftijd verdiepte Rajni zich verder in Kathak bij Guru Shakshi Gopal in Nederland voor meer finesse in haar techniek. Daarnaast schoolt zij zichzelf jaarlijks bij in Odissi bij Guru Madan Mohan Das uit Mayapur, India.
Voor Rajni is dansen niet alleen dansen, dansen gaat voor haar verder dan dansen alleen.
​
​
Aldus Rajni Ghiraw:
‘Indiase klassieke dans is zodanig ontworpen dat het ons bewustzijn kan verruimen gedurende het beoefenen daarvan. De rijkdom van Indiase klassieke dans zit hem dus niet alleen in dat wat je ziet, aldus pracht, praal en perfectie in bewegingen, gebaren en mimiek, maar ook de innerlijke dimensie die schuilgaat achter de dans zelf. De innerlijke dimensie die de danser vooral kan ervaren tijdens het dansen. Die is er één van een veel grotere vorm van rijkdom dan datgene wat je aan de buitenkant ziet. Dat is mijn eigen ervaring tot nu toe geweest.
Toen ik wat jonger was danste ik gewoon, omdat ik niet stil kon zitten op muziek. Dansen ontspande me en gaf me het gevoel dat ik vleugels had. Ik zweefde en verdween even van de aarde. Nu op oudere leeftijd merk ik dat vooral het Indiase klassieke dansen, met name de tempelstijl Odissi die ik beoefen en doceer, me niet meer laat verdwijnen van de aarde, maar nog dieper in mezelf. Odissi is voor mij meditatief. Het is echt een vorm van Yoga waardoor ik me nog bewuster ben geworden, en nog steeds wordt, van de Kosmos en bovenal, Universele oneindige Liefde. Odissi brengt me dichterbij bij God. Odissi brengt me dichter bij mezelf’.
​
​
​
​
Rajni verzorgd danslessen- en workshops in Nederland en verzorgt diverse optredens, waarvan de opbrengsten, heel vaak geschonken worden aan goede doelen.
​
Guru Smt. Chandrawatie Sukhai (†)
Guru Chandrawatie Sukhai
(† 2017), was en is nog altijd, een belangrijk persoon in het leven en de danscarrière van Rajni Ghiraw. Niet alleen in het leven van Rajni Ghiraw, maar ook in het leven van heel veel studenten die bij haar in de leer zijn geweest voor dans- en spiritueel onderwijs, of mensen die haar goed hebben gekend.
Guru Chandrawatie Sukhai heeft een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van de Raut gharana (stroming in Odissi) in Nederland. Op haar manier heeft ze tijdens haar dansloopbaan een hele belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Indiase klassieke dans in Nederland.
Voor haar bijdrage in de ontwikkeling en bevordering van de Indiase dans-en zangkunst kreeg zij o.a. de volgende onderscheidingen:
-
In 2002: Een Koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau van de Gemeente Zoetermeer;
-
In 2002: Van de Gemeente Den Haag, de Stadspenning;
-
Op 17 december 2000: Oorkonde uitgereikt door Stichting federatie Eekta Bhavan;
-
De Hindipop Award, uitgereikt door de organisatie van de Hindipop Awards;
-
Tijdens het Wereld Dansfestival georganiseerd door SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam), waarbij dansstijlen uit 18 landen gepresenteerd werden, behaalde zij met haar groep in zowel 1989 als 1999 de eerste prijs voor kostuums en choreografie.
​